Selma in Argentinië, Paraguay, Uruguay (2006)

Welkom op mijn reisblog over Argentinië, Paraguay en Uruguay in Zuid-Amerika. Hier volgen persoonlijke impressies van deze buurlanden, die ik met openbaar vervoer doorkruiste. Een deel van mijn avonturen staat in de door mij samengestelde landenreeksuitgave TE GAST IN Argentinië van Uitgeverij Informatie Verre Reizen (juni 2007, ISBN 978-90-76888-73-6).

donderdag 26 oktober 2006

Connected again!

Donkere wolken pakten zich gisteravond samen boven Tucumán. Regen en onweer brachten verkoeling, en ik had vanuit mijn hotelkamer een schitterend uitzicht (zie hieronder), maar ik was toch enigszins oververhit en gestresst omdat mijn reisblog niet bereikbaar was. Welk een drama als ik vanaf nu geen plaatjes en teksten meer zou kunnen posten, een onverdraaglijk idee :-)


Maar - hoeraaaaaaaa - nu zit ik alweer enige tijd in boekwinkel El Griego te internetten en voel ik me weer verbonden met de wereld, in het bijzonder met jullie in Nederland.


Mijn buurman heeft zich zojuist even losgemaakt van zijn ochtendkrantje en deze foto gemaakt van mijn triomf-moment. Muchas gracias hombre!!!


Bye bye mensen, ik ga nu mijn foto's van commentaar voorzien, het gaat jullie hopelijk net zo goed als met mij hier in bewolkt Tucumán. Posted by Picasa

Insight Guide - Tucumán

Ondanks de hoge temperaturen heb ik geen siesta gehouden, want ik wilde graag de stadssfeer opsnuiven. De belangrijkste straten en gebouwen liggen rondom Plaza Independencia, zoals deze kerk en het Casa de Gobierno links. In het midden van het plein ontbreekt voor de afwisseling eens een standbeeld van generaal San Martín of een ander groot man. In plaats hiervan maakte de Argentijnse beeldhouwster Lola Mora het sierlijke la estatua de la Liberdad, met een vrouwpersoon in de hoofdrol.


Aan het begin van de middag stroomden de winkelstraten vol met kinderen in schooluniformpjes, schattig. Opvallend veel pubermeisjes dragen hier een stropdasje, heb ik een nieuwe trend gemist? Dat was toch iets uit de jaren tachtig, Who's that girl?


In dit mooie straatje zit een van de universiteitsfaculteiten. Ik loop steeds makkelijker zomaar ergens naar binnen, dan zie je nog eens wat.


En kunnen jullie vanuit Nederland ook een blik werpen op de damestoiletten, is het niet geweldig?

Posted by Picasa

Onafhankelijk Tucumán

Deze stad bevalt me! Toen ik dinsdagavond rond 21 uur arriveerde en op de radio hoorde dat het buiten nog 33 graden was, schrok ik even. Ook van de drukte rondom het busstation, één grote ronkende mierenhoop van auto’s en voetgangers. Ik had een rustige provinciestad verwacht, was moe van de korte nacht in San Juan, gaar van de lange busreis & hitte en wilde SLAPEN. Mijn taxichauffeur was de grootste (en enige) sjagrijn die ik tot nu toe ontmoet heb, hij gromde slechts iets over de verschrikkelijke hitte en keek getergd terwijl hij andere roekeloze chauffeurs uitschold. Nou ja, eerlijk gezegd was ik ook verrast omdat hij de eerste persoon was die niet belangstellend vroeg waar ik vandaag kwam. In het vlakbijgelegen Hotel Colonial trok ik me terug op mijn benauwde kamer (er was airco, maar alleen op stormkracht) en kroop ik na een douche- en handwasmoment in bed. De salsa-danswedstrijd op tv was weinig verheffend en na het weerbericht op de lokale zender ging alles uit.
Voor mijn ontbijtje moest ik de volgende ochtend de straat oversteken, waar ik opnieuw op tv zag hoe warm het zou gaan worden. Verder nare beelden van een totaal verwoest gebouw en geshockeerde mensen, terroristische bomaanslag in Turkije? Ik kon het commentaar niet verstaan en besefte hoe ver het ‘nieuws van de dag’ van me afstaat. Mijn wereld bestaat momenteel uit reizen door een vreemd landschap en met de mensen proberen te communiceren, zoveel mogelijk indrukken opdoen en vastleggen, goed op m’n spullen en mezelf passen, plannetjes maken en wijzigen. Zo besloot ik alsnog naar een ander hotel te verkassen, in hartje centrum. Hotel Francia was een stuk vrolijker en – hoera – ik kon even meesurfen op een onbeveiligd draadloos netwerk.


Na een verkwikkende douche begon mijn kennismaking met San Miguel de Tucumán dan echt. In 1565 gesticht door de Spanjaarden langs de handelsweg van Santa Fe, Córdoba en Salta naar Bolivia en Peru. Zo’n tweeënhalve eeuw later won generaal Belgrano hier in 1814 de beslissende slag tegen de Spanjaarden. En daarom tekende een delegatie van alle Argentijnse provincies uitgerekend in Tucumán de onafhankelijkheid en een grondwet. Om precies te zijn op 9 juli 1816. In el Salon de la Jura van het Casa de la Independencia. En zo kan een foto van drie stoelen en een tafel toch best spannend zijn, niet? Ik voel me nu net hoe-heet-die-trillende-man-ook-alweer (Pierre dinges?), die zulke mooie verhalen kon vertellen bij ‘saaie’ kunstvoorwerpen om ze aantrekkelijk te maken voor leken.


Oké, deze kleuters op studiereis bij het beroemdste huis des vaderlands doen het vast beter bij mijn kritische kijkpubliek:


Om het af te leren nog één feitje over onderstaande Iglesia La Merced. Op het plafond zijn de gevechten bij de stad Tucumán op 24 september 1814 onder leiding van generaal Belgrano geschilderd. Ik heb er nog niks van gezien, de kerk was gesloten toen ik hier gistermiddag badend in het zweet op de stoep stond.

Posted by Picasa

Rijdende musical

Na een uitpufmoment in de hotellobby en praatje met de receptionist (nee, ik ben niet getrouwd, ja, ik reis helemaal sola) loop ik de 2 blokken naar het busstation en rijd ik om 14 uur uit La Rioja weg. Ik zit rechtsbovenin op de eerste rij en ruk enthousiast de gordijntjes om me heen open, helemaal klaar voor een panoramic view. Maar dan komt een van de chauffeurs vertellen dat alle gordijnen potdicht moeten blijven vanwege de grote hitte. Ja doeiiiiiiii! Ik ben een turista en ben hier voor het eerst en waarschijnlijk ook voor het laatst in mijn leven. Als de bus eenmaal rijdt, schuif ik de gordijntjes voorzichtig steeds verder open terwijl ik me zeer opgelaten voel over deze daad van verzet.


Immer gerade aus, met zo nu en dan een bocht, stoplicht en bergpas. En dat zeven uren lang.


Poe poe poe, wat is het warm (ik kom er pas halverwege achter dat de aircoklepjes boven mij niet openstaan).


Dit keer hebben de chauffeurs twee musicalfilms uitgekozen: eerst is Mary Poppins aan de beurt, dan Mi Bella Dama oftewel My Fair Lady. Het duurt even voor ik besef dat de aftitelingsmuziek blijft steken en het bombastische strijkorkest eindeloos lang op de repeat-stand doorspeelt, haha. Een oefening in geduld en verdraagzaamheid. Pas als we een tussenstop maken op een volgend busstation, zo'n uur later, wordt de videoband gestopt.

Posted by Picasa

Een half etmaal in La Rioja

Deze stad uit 1592 werd in 1894 grotendeels verwoest door een aardbeving. Het centrum is flink nagebouwd en gerestaureerd. Ook als ik hier dinsdagmorgen rondloop, zijn her en der opknapwerkzaamheden aan de gang waardoor La Rioja even net zo'n grote bouwput lijkt als het Centraal Station in Rotterdam.


Een blikje politiemannen is opengetrokken voor het Casa de Gobierno. En staat te schuilen voor de zon. Iemand vertelt me dat hier vorig jaar een maximumtemperatuur van 60 graden celsius werd gemeten!!! Mon Dieu...


Wat houden de Argentijnen toch van demonstraties. Of zou het bittere noodzaak zijn? Als ik een internetzaak uitstap, hoor ik vlakbij getrommel en gescandeer. Een lokale filmploeg maakt opnamen zodra de mannen uit volle borst gaan zingen. Als ik het goed heb begrepen, strijden deze trabajadores voor een salarisverhoging.


Posted by Picasa

Waiting for the bus

Onder de indruk van Talampaya en stoffig, bezweet en slaperig worden Julia, Martin en ik in the middle of nowhere afgezet bij een wegrestaurant, waar we een paar uur later de bus naar La Rioja (zouden moeten) kunnen nemen. Hier nemen we afscheid van Valentino, die terugrijdt naar Valle Fertil en morgen in het vliegtuig naar metropool Buenos Aires stapt. Wat een contrast met deze imposante, ruige omgeving.


Huppekee, even een tafel en drie stoelen naar buiten slepen en het wachten kan beginnen. Wat smaakt dat biertje goed! Als avondeten krijgen we een reusachtig bord vol kaas, vliegen, worst en olijven. Een leeg bierblikje rolt over de grond, voortbewogen door de warme wind, en voegt het perfecte achtergrondgeluid toe. 't Is net een westernfilm. Een aangeschoten local komt nieuwsgierig informeren wat we in godsnaam op deze plek doen, want het is hier zoo tranquilo. Tja, ook wij betwijfelen even of er wel echt een bus zal arriveren en zijn toch wel blij dat we hier niet in ons eentje zijn gestrand.


De schemering valt in en even later schitteren de sterren en de Melkweg ons tegemoet. WAUW! De immense rust wordt rond 22 uur verstoord als drie bussen ons 'terras' komen oprijden en met draaiende motor pauze houden. Een van deze stinkende monsters brengt ons uiteindelijk rond middernacht naar La Rioja. Hieronder staat de tijd nog even stil in de keuken van het geweldige afgelegen wegrestaurant.


Posted by Picasa

Talampaya - un paisaje con historia

Talampaya, 'de droge rivier van de tala' (een plaatselijke boomsoort), zoals de Quechuas-indianen dit gebied noemden. Het is zo'n 240 miljoen jaar oud en 3000 jaar geleden woonden er mensen tussen deze gigantische rotsformaties van meer dan 180 meter hoog. Een bus brengt ons langs 4 'haltes' waar we onder leiding van een gids mogen rondlopen en zwaar onder de indruk raken van het roodkleurige gebergte. Bij de eerste stop zien we petroglifos (rotstekeningen) uit een ver verleden. Boven in de lucht cirkelen 2 condors rond.


Is het niet prachtig?


HALLOOOOO, HALLOOOO, HALLOOOO (echogroet vanuit deze enorme Chimenea, kachelpijp).


Tijd voor een kopje koffie of water met snoepje in el Bosquecillo (het kleine bos), een groene oase temidden van het kurkdroge gebied waar zo'n 100 milimeter regen per jaar valt. Maar hier stroomt een paar meter onder de grond water en is een botanische tuin ontstaan.

Posted by Picasa
Onze bus wordt een nietig gevalletje naast El Monje (de monnik), eindpunt van de route. Mocht je ooit in de buurt zijn, dan moet je absoluut dit natuurpark bezoeken. Of beter nog, maak er een flinke omweg voor!